JULEFERIE: Bali + Gili = dejli’

Når vi har været væk fra Singapore i en weekend eller som nu for en uge, glæder jeg mig hver gang til at komme hjem til Singapore – det føltes bare mere som hjem end Malaysia og nu Indonesien, for de er bare mere anderledes lande end Danmark og Singapore, som føles meget mere ens. Ikke desto mindre har det været en skøn juleferie, og vi har oplevet en masse.

Vi tilbragte først 3 hele dage på Bali, og derefter 3 på Gili, for så at vende tilbage til Bali den 28.-29. Da vi rejste næsten hele Bali rundt, var det kun på Gili, at vi sov samme sted mere end 1 overnatning, men der havde vi så også tre. Det gav lidt “rakkerliv” over rejsen, men på den måde fik vi set en masse. Vi kørte med “private drivers”, da offentlig transport er en by i Rusland på Bali. Man kan også leje en bil eller – mere populært – en scooter, men pga. særlige trafikregler var det lidt risikabelt. Balineserne kører nemlig efter det princip, at man er ansvarlig for det, der sker foran én i trafikken men ikke bagved. Derfor må trafikken fra sidevejene bare køre ud foran én, og så har man pligt til at holde tilbage. Derfor bliver der også dyttet en del. Et dyt signalerer “her kommer jeg, så hold tilbage for mig”. Selvom det kan lyde kaotisk, så systemet ud til at virke, for vi så ingen uheld, men dog betød det at al trafik bevægede sig ret langsomt. (Men så kunne man jo også bedre skyde billeder ud af vinduet). Vores chaufførere var alle meget venlige og fortalte os om livet på Bali. Balineserne er eksempelvis meget troende og alle har hver deres private tempel til daglige bønner, og så samles man en gang imellem i landsbyens fælles tempel. Man går også i samlet flok ned til floden eller noget andet “vand” og tilbage til templet under ceremonien, og det er dette optog, jeg fik et billede af, som I kan se nedenfor. Balineserne ligger også en lille kurv ud hver morgen med blomster, frugt mm. som offer for at holde onde ånder væk. Meget troende og smilende mennesker er vores indtryk. Kvinderne på Bali arbejder hårdt, fik vi også at vide. De bærer alle mulige ting – og meget tunge ting f.eks. 50 kg. ris-sæk – på hovedet! Unge som gamle. Nogle bar også et højt tårn af frugt, som så meget smukt ud.
De går og fejer vejene hver morgen og dekorerer deres huse med blomster og statuer af budda-lignende figurer, men desværre har de ikke ressourcer til at håndtere deres skrald. I de små landsbyer samler de det i et skraldebjerg midt i den smukke natur, og det er trist at se. Men det kan dog ikke ødelægge helhedsindtrykket; at Bali er en meget frodig og grøn ø. Vi kørte meget rundt, men det var også en god måde at se ø’en på.

Det, vi så undervejs på vores ture, var smukke grønne rismarker. Ofte gik arbejderne der fra tidligt om morgenen med de karakteristiske kegleformede stråhatte. Vi så også en landsby, hvor de var specialiserede i guld- og sølvsmykker, og vi var inde på et lille værksted, hvor de sad og arbejdede. I en kaffeplantage så vi kaffetræer og hvordan den specielle Luwak-kaffe bliver lavet. Luwak er nemlig et mår-lignende dyr, som spiser kaffebønnerne, og når de så kommer ud igen i den anden ende, har kaffebønnerne særlig god aroma! Vi fik smagsprøver, og jeg fik kaffe sådan for første rigtige gang. Der var en karamel-kaffe, som faktisk smagte rigtig godt, så overvejer om jeg skal til at være kaffedrikker 🙂 Der var dog også en citrongræs-te, som var helt forrygende, som vi købte en pose af. Vi så også en abepark – meget smukt sted – og aberne virkede så rolige og afslappede med, at vi var der. Jeg følte mig derfor helt tryg, da jeg mærker et dyr på min ryg. Den hang i min taske deromme, og jeg kunne ikke se, hvad den lavede. Efter lidt løben rundt og bask fra Jens slap den, men det føltes som utrolig lang tid, den hang der, selvom det nok bare var 15 sekunder. 🙂

Vi så også balinesisk danseshow, som var lidt uhyggeligt, idet nogle bar masker og så bevægede de sig meget langsomt til Bali-musik fra store dybe trommer. Vi fik også god massage to gange og fiskefodbad, hvor fiskene spiser de døde hudceller på ens fusser. I starten kildede det så meget, at vi bare grinede og grinede. Længere oppe nordpå så vi et af mange vandfald, der er på Bali. Det var meget smukt, dog vist ikke det største. I dette område boede vi på stranden, som her er sort, da det er lavasand. Det var sjovt at se, men meget varmt under fusserne. Herfra var vi ude kl. 6 om morgenen for at se delfiner. Vi så da også delfinerne, men der var desværre en hel horde af turistbåde, som “jagtede” dem, så udsynet var noget begrænset. Det var ærgerligt, men solopgangen over vulkanbjergene og strandene set fra søsiden var meget smuk i sig selv. Den 24. kommer vi til et dejligt hotel på nordkysten, som vi har stort set for os selv. Juledagen går med at ligge ved poolen og spille uno. Til aften tager vi pænt tøj på og går langs vejen, indtil vi finder en hyggelig vejsiderestaurant. Ikke noget fint sted, men den indonesiske mad var helt i top. At det bliver så hurtigt mørkt, overraskede os, og hotelejeren henter os i hans bil, efter at restauranten havde ringet dertil. Gaverne bliver åbnet i jacuzzien på værelset. Anderledes men afslappet jul.

Gili ankommer vi til om morgenen den 25. efter en times sejltur over. Vi har valgt at bo på Gili Air, som er mellemting af de tre ø’er, som hedder Gili-øerne. Den største er lidt af en party-ø, hvor der bliver festet med sprut, svampe, joints mm. og den tredje ø er meget stille, mere ubeboet og dyrere. Vores ø var som et lille landsbysamfund i gamle dage. Ingen motorkøretøjer er tilladt, så transport foregår i hestevogn og på cykel. Men man kan jo også bare gå rundt på en time. Vi bor med egen strand, hvor vi har det meget for os selv. Måltiderne spises på stranden i små stråhytter. Generelt på Bali og Gili er maden meget god. Vi spiser lokal indisk mad for det meste, som oftest er ris, kylling og grøntsager i forskellig form. Morgenmad er dog frugt, banantoast og pandekager, også oftest med banan og/eller ananas med honning. Jens svømmer ud et par gange og ser koralrev med mange flotte fisk, også nemofisk. Jeg kan ikke få snorkleudstyr på pga mine briller, så jeg ser kun lidt, lidt tættere på land. Men ellers er der ikke så meget at skrive, da dagene går med at dase, og jeg får læst en meget spændende amerikansk krimi. Jens har dog en opgave, der skal afleveres den 28., så der går lidt tid med det også mellem svømmeturene.

Lidt “action” var der dog ved afrejsen; vi havde bestilt en hestevogn til at køre os de få hundrede meter til “havnen” (man er vel på ferie!!), men da jeg træder først op i vognen, tipper taget hårdt og voldsomt ned i panden på Jens, så han fik en betragtelig bule og et lille hul!! 🙁

Tilbage på Bali finder vi en chauffør, der vil køre os og en hollænder, vi mødte på båden, til Kuta, hvor lufthavnen er. Da vi er blevet enige om pris og vi har kørt en halv time, fortæller han, at han ikke har noget kørekort, så han vil ikke køre os helt til Kuta, hvor der er meget politi. Vi diskuterer og bliver enige om en nedsat pris, og han sætter os af i en mindre by. Det var den eneste dumme chauffør-oplevelse, men vi burde nok have set det på bilen, hvor forruden var et stort solbrille-klistermærke, hvor man kiggede ud af et af glassene, og resten tonet, hvor sidedøren ikke kunne lukkes og stod åben under hele turen, og hvor der ingen seler var. Det skal man ikke tænke så meget over undervejs 🙂

I Kuta, som er den store turistby (Balis Alcudia), finder vi vores hotel, som er et charmende gammelt hotel med balkoner og frodig gårdhave. Derefter går vi få min. ned til stranden. Efter solen er gået ned, får vi massage og Jens en klipning, middag på stranden. Næste morgen tager vi et fly hjem. Der er meget dårligt security-tjek i lufthavnen, hvilket er foruroligende taget i betragtning af de terrorangreb, der har kostet flere hundrede menneskeliv i 00’erne.

Men det var en skøn juleuge, selvom julestemningen ikke var helt i top, og nu tror jeg, vi begge nyder at være tilbage i kendte omgivelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *